Ontmoet Ons: Vluchtelingen koken in De Bolder

Ontmoet Ons is een initiatief vanuit Vluchtelingenwerk Zaanstreek-Waterland en De Bolder. Met als doel om vluchtelingen en hun buurtbewoners met elkaar en elkaars cultuur kennis te laten maken door samen aan tafel en in gesprek te gaan. Afgelopen vrijdag was er weer een 'Ontmoet Ons' in De Bolder. Deze keer werd er gekookt door zes Syrische mannen en vrouwen uit Monnickendam. In Syrië is het heel gebruikelijk dat zowel de mannen als de vrouwen koken.

In de ochtend werd er al vroeg begonnen met het koken in de keuken. Ook met behulp van een aantal vrijwilligers die mee hielpen met snijden en het omtoveren van de grote zaal in een heus restaurant. Het resultaat was een heerlijk buffet met verschillende, typisch Syrische gerechten. Het buffet bestond uit onder andere de volgende Syrische gerechten, Syrische champignonsoep, een aubergineschotel en een toetje pudding van melk, brood en pistache. De gastheer van de avond was Tijno Voors, oprichter van gast aan tafel.
Deze editie van Ontmoet Ons was met ruim honderd gasten de drukste bijeenkomst tot nu toe, vanwege de grote opkomst van genodigde buren die op uitnodiging van de gezinnen aanwezig waren. 'Ontmoet Ons' staat voor, zoals de naam al zegt, ontmoeting. Tussen verschillende culturen en tussen buurtbewoners. Vluchtelingen laten iets van zichzelf en hun land zien. Naast samen eten met elkaar in gesprek over hoe het is om buren van elkaar te zijn, terwijl je elkaars cultuur en leefwijze niet kent. In gesprek dus om wederzijds begrip te vergroten.
Wil je ook een keer Ontmoet Ons bijwonen? De volgende Ontmoet Ons is op vrijdag 27 januari.
Klik hier om naar de foto's te gaan, die door Ria Houweling gemaakt zijn.

X